Så står sig en kontokredit vid en jämförelse med ett privatlån

Så står sig en kontokredit vid en jämförelse med ett privatlån

När du behöver låna pengar kan det vara svårt att veta vilken typ av lån som bäst matchar ditt behov. De två vanligaste alternativen som du förmodligen stöter på är en kontokredit och ett privatlån. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa och vilken typ av lån bör du välja? Läs vidare så ska vi reda ut de grundläggande skillnaderna samt för- och nackdelarna!

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en flexibel kredit som du kan nyttja när behov uppstår. Du ansöker om ett kreditutrymme, vilket är det högsta belopp som du kan låna. Därefter kan du använda krediten när och hur du vill, så länge du inte överskrider din beviljade kreditgräns. Räntan är ofta högre än för ett privatlån, men å andra sidan betalar du bara ränta på det belopp du faktiskt använder.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån, ibland även kallat blancolån, är ett lån där du får ut hela lånebeloppet på en gång. Återbetalningstiden och räntan bestäms i förväg och du betalar tillbaka lånet i form av månatliga avbetalningar. Räntan är oftast lägre jämfört med andra finansieringsalternativ. Men samtidigt betalar du ränta på hela lånebeloppet redan från dag ett, oavsett om du använder alla de lånade pengarna eller ej.

För- och nackdelarna med de båda alternativen

När det kommer till fördelarna och nackdelarna med dessa båda alternativ bör du tänka på att:

  • Flexibiliteten talar till kreditens fördel. Med en kontokredit får du flexibiliteten att kunna ta ut pengar när du behöver det, upp till din kreditgräns. Ett privatlån ger inte samma flexibilitet, utan du får låna en engångssumma och inte mer.
  • Ett privatlån har ofta en lägre ränta. Räntan på kontokrediter är vanligtvis högre än på blancolån. Dock betalar du bara ränta på det belopp som du faktiskt har tagit ut. Med ett vanligt banklån betalar du ränta på hela beloppet redan från början, oavsett om du använder alla de lånade pengarna eller inte.
  • Du kan behöva vara ekonomiskt disciplinerad. En kredit kräver en högre grad av ekonomisk disciplin. Det är så enkelt att ta ut pengar att du kan frestas att använda den även när du egentligen inte behöver. Med ett traditionellt banklån är det lättare att planera din ekonomi då du har en fast avbetalningsplan att förhålla dig till.
Kommentarer är stängda.