Bostadsmarknaden har piggnat till igen

Bostadsmarknaden har piggnat till igen

I maj nådde antalet bostadsförsäljningar en ny rekordnivå. Det är en kontrast mot tidigare månaders allt sömnigare bostadsmarknad. Bostadsstatistiken från maj tyder på att en ny balans har upprättats på marknaden.

Överutbudet minskar

Problemet på bostadsmarknaden den senaste tiden har varit att bostadspriserna legat stilla samtidigt som det tagit allt mer tid att genomföra bostadsaffärer.

Enligt statistik från Hemnet låg 17 000 villor och 24 000 bostadsrätter ute till försäljning i maj. Antalet villor som såldes under samma period var 5 713 och antalet bostadsrätter var 9 930. Dessa försäljningssiffror är de högsta sedan fastighetssajten började sina mätningar 2013.

Sist en toppnotering uppmättes var i oktober 2018. Nu ligger försäljningen sex procent över den nivån. Dynamiken på bostadsmarknaden kan förklaras av att köparna lätt accepterar en ny prisnivå medan säljare gärna ligger kvar på tidigare nivå.

Trendbrott i Stockholm?

De hårdare amorteringskraven och bankernas tuffare regler kring kreditgivning har främst drabbat Stockholmsområdet. Där är bostadspriserna högre och effekten av sådana åtgärder blir följaktligen större.

Även om bostadspriserna egentligen inte sjunkit mer i Stockholm än på annat håll är skillnaden den att försäljningsvolymerna minskat mer i Stockholm. En säljare som inte får det förväntade priset avvaktar gärna med att sälja sin bostad.

I statistiken för maj ser vi däremot att försäljningsvolymen i Stockholmsområdet ökar igen. Huruvida det är ett trendbrott eller bara ett hack i grafen återstår att se.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rekordmanga-bostader-saldes-i-maj-rullar-pa-ratt-bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *