Mäklararvoden betalar för fastighetsmäklares tjänster

Mäklararvoden betalar för fastighetsmäklares tjänster

Mäklararvoden är de avgifter som säljare av bostäder och andra fastigheter betalar till sina mäklare. Dessa arvoden betalar för fastighetsmäklarnas tjänster och får på sätt och vis hela branschen att gå runt. Men hur fungerar dessa arvoden egentligen?

Jämför mäklararvoden via Jämförmäklare.nu innan du väljer mäklare

När du ska sälja din bostad finns det mycket som du bör tänka på och du behöver kunna hålla många bollar i luften samtidigt. Detta till trots är det dock viktigt att du sätter dig in i hur fastighetsmäklare och deras arvoden fungerar. För att ge en snabb överblick av hur det ligger till kan vi nämna att:

  • En fastighetsmäklare får betalt via ett arvode. Vissa andra yrkespersoner debiterar en timavgift eller liknande, men så är inte fallet när det kommer till fastighetsmäklare. Dessa jobbar istället med dig som säljare för att få din bostad såld och debiterar sin avgift först när affären har rotts i land.
  • Arvodet varierar utifrån objekttyp och andra variabler. Mäklarens arvode utgörs vanligtvis av en andel av slutpriset för din bostad. Det kan dock variera en del utifrån objekttyp och ett antal andra variabler. Till exempel är ett genomsnittligt mäklararvode för bostadsrätt vanligtvis lite lägre än motsvarande arvode för en villa.
  • Du bör jämföra arvoden innan du väljer mäklare. Det kan vara en god idé att jämföra arvoden från olika mäklare innan du väljer en sådan att samarbeta med. Detta då mäklararvoden kan variera ganska mycket mellan olika fastighetsmäklare. En sådan jämförelse gör du enklast via en jämförelsesajt såsom Jämförmäklare.nu.

Det är säljaren som betalar arvodet till mäklaren

En vanligt fråga som många aktörer på bostadsmarknaden har är vem det egentligen är som ska betala arvodet till mäklaren. Svaret på denna fråga är att det är du som säljare som ansvarar för att göra detta.

Det är faktiskt ganska logiskt med tanke på att mäklararvoden vanligtvis beräknas utifrån slutprsiet på bostaden. Dessutom bekostar ju detta arvode de olika tjänster som fastighetsmäklaren erbjuder dig som säljare inför och under försäljningen av din fastighet. I andra länder kan det finnas lösningar där säljaren och köparen splittar på arvodet i vissa situationer, men det är ovanligt att så sker i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *