Småsparare väljer billigare fonder

Småsparare väljer billigare fonder

Svenska småsparare väljer i allt större utsträckning billiga indexfonder framför dyra aktivt förvaltade fonder. Det visar en sondering som SVT har gjort.

17 procent av kapitalet i indexfonder

Enligt Fondbolagens förening lägger svenskarna 17 procent av kapitalet i indexfonder. Hos enskilda sparare kan andelen indexfonder givetvis vara ännu större. Detta motsvarar nästan en tredubbling sedan 2010. Trenden drivs på av att nya sparpengar placeras i indexfonder istället för i dyrare alternativ.

Dyrt är inte alltid bra

Indexfonder följer ett underliggande index. I Sveriges fall är det främst Stockholmsbörsens OMXS30 som används. Det handlar om passiv förvaltning där fonden består av en grupp aktier som motsvarar börsens index. Reglerna för vilka aktier som ska ingå och till hur stor andel är bestämda i förväg. Därför krävs det inte så mycket engagemang av fondförvaltaren och av den anledningen blir det också billigare att spara i en sådan fond.

Enligt vice vd på AMF är det inte bättre att köpa dyra fonder. En fond blir inte bättre bara för att den kostar mer pengar. Detta är något som även småspararna fått insikt om. Under 2018 tog svenskarna ut 30 miljarder ur aktivt förvaltade fonder. Samtidigt satte vi in 23 miljarder i indexfonder.

Trenden gäller inte bara i Sverige. Intresset för sparande i indexfonder har även ökat internationellt sett. Parallellt med sparande i indexfonder ser vi en stor efterfrågan på hållbara fonder, enligt Fondbolagens förening. Av Sveriges hushåll anger 30 procent att de valt fond utifrån dess hållbarhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *