Större belopp

Större belopp

Behöver du låna 400 000 kr? Innan du tar ett lån finns det en rad olika saker du bör fundera över innan du bestämmer dig. Det är trots allt otroligt mycket pengar och du måste kunna betala tillbaka allt, plus räntan. Här är ett par saker som är bra att tänka igenom först.

Börja med att se över din nuvarande ekonomiska situation. Skriv ner precis varenda kostnad och utgift per månad. Det är bra att göra en utförlig budget för att på ett lättöverskådligt sätt kunna se om du kommer ha råd med ett lån eller inte. Tänk på att när du tar ett lån på 400 000 kr kommer du behöva betala tillbaka under flera år, det innebär en lägre lön under flera år. Tänk även igenom scenarion som kan ställa till det för dig, som att du blir av med jobbet eller skulle bli långtidssjukskriven. Vad har du för plan i sådana fall? Det är viktigt att tänka på allt när du ska låna pengar för att alltid vara beredd inför oväntade situationer. Många långivare har ett så kallat låneskydd som kan vara värt att investera i. Om du skulle bli arbetslös behöver du inte oroa dig.

Löptid för nya lån

Förutom att det är viktigt att se över hur räntesatsen ser ut för det lån du vill ta, bör du även begrunda löptiden. Löptiden är själva återbetalningstiden, så lång tid du har på dig att betala av lånet. Ju längre löptid lånet har, desto dyrare blir det. Men kom ihåg att inte vara orealistisk optimistisk med löptiden, risken blir då att du kanske inte kommer klara av att betala i tid. Detta medför straffavgifter, sådant vill du verkligen hålla dig borta från.

Ytterligare något som är värt att tänka på är vilken sorts lån som passar bäst. Även om privatlån i många fall är smarta eftersom du själv kan göra vad du vill för pengarna, är även dessa lån dyrare. Om det handlar om ett bilköp eller att du behöver låna 400000 kr till en renovering, kanske du kan utöka ditt bolån istället. Det brukar inte vara några problem och du kan då få en mer förmånlig ränta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *