Varför ska man spara i indexfonder?

Varför ska man spara i indexfonder?

Intresset för att spara i indexfonder har ökat de senaste åren. Är det bara en fluga eller finns det en poäng med att lägga sina sparpengar i denna typ av sparande? Vi reder ut begreppen.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som följer ett visst index, ofta av aktier. Ett sådant index är exempelvis Stockholmsbörsens OMXS30. När man hör i TV att börsen gått upp eller ner si och så mycket är det ett sådant index man pratar om.

Ett aktieindex består av ett förutbestämt antal aktier. Hur stor del av indexet varje aktie står för beror på indexets regler. Ett vanligt kriterium är att man viktar aktierna efter omsättning eller börsvärde.

Fondförvaltare slår sällan index

Att spara i en indexfond innebär att man inte behöver göra någon analys över vilka aktier man ska köpa. Men hur är det med fondförvaltare – är inte de bra på att avgöra vilka aktier man ska köpa?

Svaret är ”nja”. Det finns förvisso många mycket duktiga fondförvaltare i Sverige. Många av dem kan stolt visa upp fina siffror på hur de slagit index i flera år.

Problemet är bara att ”flera år” inte är tillräckligt bra. När du sparar pengar på börsen har du en sparhorisont som är långt in i framtiden. Det kanske är fem, femton eller trettio år. Hittills är det mycket få investerare och fondförvaltare som lyckats överprestera index under så långa perioder. De flesta fondförvaltare har inte ens varit yrkesverksamma så länge.

Dyrt med aktivt förvaltade fonder

De aktivt förvaltade fonderna är också dyra. Tycker du det känns värt att betala 1 – 2 procent per år för att en aktieexpert ska förvalta dina pengar? Fundera då lite till. Det som låter som en liten avgift under ett år växer snabbt till en stor avgift på sikt eftersom ränta på ränta fungerar lika bra på avgifter som på avkastning. Därför bör avgifterna hållas så låga som möjligt.

Dessutom måste ju en aktiefond med hög förvaltningsavgift överprestera index motsvarande åtminstone förvaltningsavgiften för att det ska vara värt besväret. Annars kan du lika gärna spara i indexfonder.

Indexfonder är nästan gratis

Indexfonder däremot är nästan gratis. Ja, i sanningens namn finns det faktiskt indexfonder som inte kostar något alls. Avanza Zero är ett sådant exempel. Nästan alla indexfonder kostar mindre än 0,5 % per år. Istället för att lägga pengar på dyra aktivt förvaltade fonder kan du satsa på indexfonder och behålla en stor del av förvaltningsavgiften för dig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *